hétfő, március 08, 2021
   
Szöveg
 • посуда оптом
 • алмазная резка almbur.com.ua
 • алмазное сверление www.stenorez.com.ua
 • сувениры оптом
 • Néhány szó a szabadvízi fürdőzésről.

  IWIW megosztásTwitterFacebook

  A Vízi-rendészet jó-tanácsai a nyári időszakra!

  A nyári melegben misem lehet kellemesebb a hűsítő habokban való megmártózásnál, azonban a fürdőzés meggondolatlan és felelőtlen magatartással veszélyessé is válhat. Hazánk szabad vizekben – folyók, tavak – igen gazdag, ezáltal számtalan lehetőséget biztosít a fürdőzésre, a sportra, a horgászatra és a szabadidő egyéb hasznos és szórakoztató módon történő eltöltésére. Annak érdekében azonban, hogy szabadságuk valóban kellemesen teljen, és gondtalanul végződjön, kérjük szívleljék meg tanácsainkat, és tartsák be a fürdőzés alapvető szabályait.


  1. A szabad vizek mentén a legbiztonságosabb a kijelölt fürdőhelyen fürdőzni. Ezeket a helyeket - előzetes mederfenék vizsgálat, valamint a parton és a vízben történő kitűzés és vízminőség ellenőrzés után - szakemberek választják, és jelölik ki. Itt vannak jelen azok a feltételek, amelyek lehetővé teszik - szükség esetén - a gyors mentést.

  2. 6 éven aluli, továbbá úszni nem tudó 12 éven aluli gyermekek csak felnőtt kíséretében fürödhetnek a szabad vizekben. Az úszni nem tudó gyermekeknek mindenféleképp, de a jól úszóknak is célszerű a mentőmellény vagy a mentőgallér használata. Az úszógumi használatánál figyelembe kell venni - mivel egységes méretben készülnek – hogy, ha nem megfelelően szoros, akkor használója könnyen kicsúszhat belőle, ha pedig túl szoros, felbillenés esetén fizikailag nehéz a megfelelő testhelyzet újbóli felvétele, ezért ez könnyen végzetessé válhat.

  3. Az elmúlt években sok halálos áldozatot követelt a vízibiciklizés, csónakból, illetve gumimatracról történő vízbeesés. A vízibicikli, hasonlóan az úszógumihoz és a gumimatrachoz, fürdőeszköznek minősül - nem vízi jármű - ezért használata csak kijelölt vagy szabad fürdőhelyen engedélyezett.

  A vizibiciklik használata komoly veszélyt jelent a fürdőzőkre, mert általában felhevült testtel ugranak, csúsznak a vízbe, másrészt a fürdőeszköz eltávolodik - tehetetlenségénél fogva - a vízbecsúszott személytől, így a gyenge úszó nem tud megkapaszkodni. A vizibicikli használatánál nem az eszköz veszélyessége, hanem az emberi magatartás, a felelőtlenség és virtuskodás a meghatározó a vízbefulladások bekövetkezésénél.

  4. Minden vízi járműnek, így a csónaknak is felelős vezetője, kapitánya van, akit megválasztanak, vagy a mindenkori kormányevezős, aki a csónak végén ül. Az ő felelőssége, ha valaki a csónakból a vízbe ugrik, s belefullad. Fontos, hogy menetben lévő csónakot csak a vezető engedélyével lehet elhagyni! A vizijárművet elhagyó fürdőzőt mindaddig követni kell, amíg az nincs teljes biztonságban. A menetben lévő csónakban tartózkodóknak tilos állni, továbbá az úszni nem tudó személy mentőmellényt köteles viselni! A csónak vezetője a beszállás előtt köteles tisztázni, hogy a csónakban helyet foglaló személyek tudnak-e úszni.

  5. Meg kell említeni egy másik veszélyforrást, amelyet a számunkra ismeretlen vízterület és annak tulajdonságaiból fakadó váratlan helyzetek okozhatnak (erős sodrás, örvénylés, a mederfenék egyenetlenségei, gödrök, ahol nem ér le a láb). Váratlan veszélyhelyzetben pánik lehet úrrá a fürdőzőkön, aminek következtében nem hoznak helyes döntést, megrémülnek, kapkodnak, a végtagjaik "lebénulnak", ami végzetes következménnyel járhat.

  6. További tanácsként javasoljuk, hogy közvetlenül étkezés után, teli gyomorral, felhevült testtel, szeszes ital és gyógyszer hatása alatt ne fürödjenek! Kerüljék a sekély, és az ismeretlen vízterületen a vízbeugrást, valamint a szív- és keringési betegségben szenvedők lehetőség szerint ne fürödjenek egyedül!

  7. Felhívjuk a figyelmet, hogy saját, családja és embertársai érdekében a fürdés és a viziközlekedés szabályait fokozottan tartsák be, ügyeljenek a gyermekekre, akiket felnőtt felügyelete nélkül se a parton, se a vízben ne engedjenek egyedül tartózkodni!


  Fentiekkel nem az a célunk, hogy elriasszuk a vizektől, hanem az, hogy megfontoltabb, józanabb gondolkodásra késztessük, felhívjuk a figyelmét önmaga és társainak megóvására, hogy a nyár nyújtotta örömöket baj nélkül kihasználhassa.

  Kellemes szünidőt, jó nyaralást kívánunk!


  Forrás: BRFK KOMMUNIKÁCIÓS OSZTÁLY

  IWIW megosztásTwitterFacebook
  JP-Bookmark
 • лаборатория стекла тут
 • /div>
  div class=